Kodkort

Flera biltillverkare har genom tiderna skickat med koder till bilens startspärr och eller nyckelkod. I denna artikel kan du läsa om dessa koder och kort.

 

Kod till startspärren

Denna kod behövs när nya nycklar skall programmeras till bilen av en billåssmed. De professionella billåssmeden kan i den flesta fall själv ta fram denna kod, antingen genom att läsa av denna med med specialverktyg inne i bilen eller köpa denna av biltillverkaren. I vissa fall går inte koden att få tag i, det är då du som ägare till bilen behöver hjälpa till. Du behöver leta upp bilens kodkort (läs mer nedan), på detta kort står de koder som behövs. Det är dock inte alla biltillverkare som skickar med detta kort, du får då vända dig till din märkesverkstad för att få ut denna kod. De flesta ger dig denna kod utan kostnad, vissa tar betalt för den, andra tar bara betalt för den om du vill beställa ett nytt kort (men du kan få koderna gratis på ett papper) och ett fåtal vill inte lämna ut denna kod alls. Om de inte vill lämna ut koden så räcker det oftast med att stå på sig lite och hävda att det är du som ägare till bilen som också äger rätten till koden.

 

Nyckelkod

Denna kod behövs för att skära ett nyckelblad som passar dina lås. Om du redan har en nyckel som passar dina lås och önskar en extra så behövs inte denna kod om du vänder dig till en professionell billåssmed. Om du däremot saknar nyckel helt så behövs koden. Nyckelkoden skickas av flera biltillverkare med den nya bilen, den kan finnas på ett kodkort (se nedan) eller på en liten bricka/tag på någon av nycklarna. Denna bricka eller kort försvinner tyvärr oftast då bilen byter ägare. Du behöver då vända dig till din märkesverkstad för att få ut denna kod, ibland är det gratis, ibland kostar det en slant  och vissa vill inte lämna ut den alls. Volkswagen/VAG har det senaste året blivit mycket restriktiva med att lämna ut denna kod och hävdar oftast att de inte kan få tag på denna då de beställer färdigskurna nycklar från Tyskland. Detta stämmer inte, koden har lämnats ut till ägare förr och vissa verkstäder gör det fortfarande.

Vilka alternativ finns om jag förlorat min sista nyckel och behöver en ny då jag inte har ett kodkort?
  1. Bärga bilen till märkesverkstad.
  2. Kontakta en professionell billåssmed, som om du har tur kan komma ut och hjälpa dig där bilen står. Låssmeden kan ofta läsa ut koden ur ett befintligt lås med en dyrk (koden står aldrig stämplad på låset, undataget Hondas motorcyklar, så det är ingen idé att du tar loss detta och letar).
  3. Beställ en nyckel från märkesverkstaden som är färdigskuren till dina lås och be en låssmed komma ut och programmera den på plats vid bilen. Då slipper du bärgningskostnaden.

 

Hur ser kodkortet ut?

Det finns naturligtvis många varianter. Det vanliga är att det är ett pappers eller plastkort stort som ett kreditkort. Du kan inte räkna med att denna kod finns i bilens instruktions- eller servicebok. Ford har i flera år skickat med ett plastkort med en kod som de kallar ”Key code”, detta är inte nyckelkoden utan radiokoden. Ofta står det på kortet eller i bilens instruktionsbok att denna kod inte skall förvaras i bilen. Detta är dumt skrivet eftersom kortet då oftast redan försvinner vid första ägarbytet. Att förvara detta kort i bilen innebär ingen större säkerhetsrisk. Nedan ser du hur kortet ser ut från några tillverkare.

 

 

 

Lämna ett svar