Land Rover, Range Rover och Jaguar

Land Rover, Range Rover och Jaguar (JLR-group) har gjort sig kända för lyxiga och dyra bilar. Även reservdelar, service och nycklar är ovanligt dyrt. Vi gör här ett försök till att förklara varför nycklarna är så dyra och hur vi kan hjälpa dig.

Modeller tillverkade 2008 till 2017

De moderna Land Rovermodellerna introducerades runt 2008 och var de första modellerna från tillverkaren som hade full keyless. Du behövde varken plocka upp nyckeln för att låsa upp bilen eller för att starta den. Detta system visade sig var sårbart både för så kallade hacker relay attacks och det var dessutom pinsamt lätt för tjuvar att programmera in nya nycklar för att stjäla bilen. Något måste göras. Lösningen blev att bilens kvm-modul (Keyless Vehicle Module) låstes så att inga nycklar kan programmeras in i den annat än från fabrik, inte ens den auktoriserade Land Rover-verkstaden kan programmera nya nycklar. Om ett försök görs att programmera nycklar till dessa bilar så förstörs bilen kvm-modul alla nycklar blir obrukbara. För att förse bilen med nya nycklar så byter man istället ut kvm-modulen mot en ny med två nya nycklar. Ny kvm, nya nycklar, arbetet för att fysiskt ta ut den gamla boxen och sätta in den nya som sedan måste programmeras till bilen tar tid och kostar pengar. Därav är även dyra nycklar.

Vilka modeller har då låsta kvm-moduler? Så gott som alla som varit inne på en en märkesservice sedan 2015 har fått den uppdaterade programvaran, det är alltså ytterst få som fortfarande går att programmera nycklar till utan att byta boxen. Vi på CarKey Linköping kan dock hjälpa dig utan att du behöver byta kvm-modulen och kan också därför göra nya nycklar till ett lägre pris.

Det skall sägas att ett fåtal modeller innan år 2013 inte har försetts med den nya programvaran, detta skall dock ses som ett undantag.

Modeller tillverkade efter 2017/2018 till 2020

Dessa modeller från JLR-gruppen har uppdaterats med RFA-modul (Remote Function Actuator), efterträdaren till kvm-modulen. Modulen har bara plats för två nycklar i minnet och när en tredje behövs, tillexempel då ägaren tappat en av nycklarna, så måste RFA-modulen bytas. Vi på CarKey Linköping har en lösning även för dessa bilar så att du slipper byta RFA-modulen.

Modeller tillverkade efter 2020

Här blir det problem även för oss. Vi har teknik för vissa modeller tillverkade efter 2020 och mer är på gång även för dessa bilar, men vi får lov att återkomma när den är på plats och är testad.

UWB – Ultra Wide Band module

UWB är den senaste finessen i JLR-familjen som ger ett extra skydd mot hacker attacker (läs mer här: https://carkey.blog/2019/09/12/stoldskydd-till-smarta-nycklar/). Den har egentligt inget med nyckelprogrammering att göra utan är en extra enhet vid sidan av RFA som mäter tiden det tar från det att signalen skickas från nyckeln till dess att bilen plockar upp den. Om tiden är för lång så accepterar inte bilen signalen, något som är vanligt vid dessa attacker. Bilar som är utrustade med denna enhet är i skrivandes stund I-Pace, E-Pace Land Rover Discovery, det verkar dock som att inte alla marknader har fått detta extra skydd ännu. Bilar tillverkade för Kanada och Australien har så gott som alltid UWB från 2018/2020 medan övriga marknader ännu verkar få vänta på denna teknik.

ADAC och ÖAMTC testade år 2019 273 olika bilmodeller för skydd mot hacker relay attacks och de enda tre bilarna som inte gick att stjäla i deras experiment var just de tre JRL-modellerna utrustade med UWB, äntligen kanske vi har ett slut på dessa bilstölder som varit omskrivna i mer än 10 år nu.

Vänd er till CarKey Linköping för nycklar till er Land Rover, Range Rover eller Jaguar

Vi har tekniken som krävs för att lösa det mesta i nyckelväg till dessa bilmodeller utan att du behöver byta kvm, eller RFA-modul.

Photo by Mateusz Delegacz on Unsplash

Photo by Valery Fedotov on Unsplash

Photo by – – on Unsplash

Photo by Sebastian Huxley on Unsplash

Lämna ett svar