Antennring Renault Clio

Antennring

Vad är en antennring?

Runt tändningslåset i din bil sitter en del som kallas för antennring. Antennringens uppgift är att genom en spole skicka en svag ström till chippet i din nyckel. Denna ström aktiverar chippet som ger ifrån sig en signal som bilen fångar upp. Om signalen är rätt så stängs bilens startspärr av och bilen går att starta. Detta är en mycket smart anordning, eftersom det inte behövs ett laddat batteri i nyckeln för att bilen skall gå att starta. Tekniken kallas induktion och finns i flera andra prylar i hemmet, bland annat din laddbara eltandborste och i nyare mobiltelefoner som går att ladda med laddplatta.

 

Problem med antennringen

Om bilen inte går att starta till följd att startspärren är på trotts att du har rätt nyckel i tändningslåset (du ser detta oftast på en röd lampa som blinkar hastigt eller en symbol på instrumentpanelen som tänds) så är något fel. I de flesta fall är det något fel på nyckeln. Du kan lätt kontrollera detta genom att starta bilen med en annan nyckel om du har. Om inte så kan du beställa en ny nyckel från din märkeshandlare, eller från CarKey. Ett billigare alternativ är att få nyckeln reparerad av till exempel CarKey.

Skulle detta inte hjälpa, eller att det inte skulle vara fel på nyckel så kan man misstänka att antennringen krånglar. Du kan vända dig till en billåsspecialist för att få antennringen felsökt. Du kan även prova att byta denna själv.

 

Byta antennring

Om du bestämt dig för att byta antennring så är det ett jobb som du oftast kan klara av själv. Gör så här:

  1. Skruva ner plastkåporna runt omkring ratten.
  2. Lossa försiktigt kontakten från antennringen (antennringen sitter runt tändningslåset).
  3. Skruva loss antennringen (sitter ofta med en skruv) och ta bort den.
  4. Montera en ny antennring och anslut kabeln.
  5. Prova att starta bilen.

Du behöver inte programmera om dina bilnycklar när du byter antennring. Du behöver ha en antennring som passar just din bil (naturligtvis).

Det är ovanligt att antennringen krånglar, men det har du en Renault från slutet av 90-talet eller början av 00-talet så kan du ha otur.

 

En reaktion på ”Antennring

Lämna ett svar