Passive Keyless Entry and Start (PKES)

På senare år har allt fler biltillverkare introducerat nyckellös öppning och start av bilen. Bilen går då att öppna och starta med nyckeln i fickan. Bilen låser sig sedan automatiskt när föraren går ifrån den.

Dessa nycklar kommunicerar på dubbla frekvenser. Dels UHF-bandet 433 Mhz som är standard i EU för längre avstånd och dels LF-bandet för kortare avstånd (1-2 meter). Då nyckeln befinner sig utanför LF-signalernas räckvidd så fungerar den precis som en vanlig bilnyckel med knappar till centrallåset. Då nyckeln kommer inom LF-signalernas räckvidd så tar detta system över och möjliggör upplåsning utan knapptryckningar.

En bil utrustad med detta låssystem lyssnar efter rätt fjärrkontroll hela tiden eller när föraren tar i handtaget till bilen, beroende på bilmodell. När Renault introducerade detta på sina bilmodeller använde man ett system som krävde att föraren rörde vid handtaget för att bilen skulle börja lyssna.

När det är dags att starta bilen så trycker föraren oftast på en startknapp (vanligtvis i kombination med att broms eller kopplingspedalen trycks ned) istället för att vrida om ett tändningslås. Bilen startar endast om nyckeln finns i bilen.

Till skillnad från vanliga bilnycklar så måste PKES ha ett fungerande batteri, annars startar bilen ej. För att föraren inte skall bli stående i händelse av ett urladdat nyckelbatteri finns ofta en fysisk nyckel gömd i inuti nyckeldosan. Dessa batteri är inte alltid utbytbara, utan när det väl är slut måste hela nyckeln ersättas med en ny (!) vilket är mycket kostsamt. Ford är en tillverkare som fått kritik för att deras PKES nycklar saknar utbytbart batteri, något som kommer som en överraskning för många bilägare.

PKES nyckelsystem har visat sig vara extra sårbara för så kallade ”relay attacks”. Hur biltillverkare skall stänga ute dessa biltjuvar återstår att se.

De passiva nyckelsystemen har många olika namn, nedan följer en lista:

 

TILLVERKARE NAMN
Acura Keyless Access System
Audi  Advanced Key
Audi Advanced Key
BMW Comfort Access
Cadillac Adaptive Remote Start & Keyless Access
Dodge Keyless Enter-N-Go
Ford Intelligent Access with push-button start
General Motors Passive Entry Passive Start
Honda Smart Entry System
Hyundai Proximity Key
Infiniti Infiniti Intelligent Key with Push Button Ignition
Jaguar Cars Smart Key System
Jeep Keyless Enter-N-Go
KIA Smart Key System
Lexus SmartAccess System
Lincoln Intelligent Access System
Mazda Advanced Keyless Entry & Start System
Mercedes-Benz Keyless Go integrated into SmartKeys
Mini Comfort Access
Mitsubishi Motors FastKey
Nissan Nissan Intelligent Key
Porsche Porsche Entry & Drive System
Renault Hands Free Keycard
Ssang Yong Smart Key System
Subaru Keyless Smart Entry With Push-Button Start
Suzuki SmartPass Keyless entry & starting system
Toyota Smart Key System
Volkswagen Keyless Entry & Keyless Start or KESSY
Volvo Personal Car Communicator ”PCC” and Keyless Drive or Keyless Drive
PCC Volvo
PCC Volvo

Lämna ett svar